24 Ekim 2010 Pazar

red bush çayı


Aradığım mamafih Türkçe'sini bulamadığım bir bitki olan Red bush (Alm: Rotbusch, Rooibos, Bot: Aspalathus linearis) kafein içermeyen bileşiminin de etkisi ile olsa gerek, 1990'ların başından beri yurtdışındaki market raflarında -çaya bir alternatif olarak- yerini almış durumda. Tek yetiştiği yer olan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin güney batısındaki Cederberg dağları civarındaki halk için sadece milli bir içecek değil aynı zamanda pastaya çöreğe katılan bir aroma özelliği taşıyormuş. Yaklaşık bir metrelik sarı çiçekli bu bitkinin dalları kesilip 3mm olacak şekilde küçük küçük kesilip bölgedeki sıcağın ve nemim etkisi ile fermente edilince bitki, kırmızı rengine ve meyveli aromasına kavuşuyor ve yüz kırk ülkeye ihraç ediliyormuş. Kendine has şekerli bir tadı olan (test ettim onayladım) Red bush çayının ayrıca mutluluk hormonu olan Seratonin üzerinde pozitif bir etkisi olduğu bulunmuş. (Japon, Güney Afrika ve Amerikalı profesörlerin yalancısıyım)        



Bir de kokteyl tarifi vereyim tam olsun:

4 cl Rooibos çayı  
2 cl portakal suyu
4 cl Ginger Ale
Sekt ya da soda

Soğuk Rooibos çayı, portakal suyu, Ginger Ale ve kırılmış buz bir Shakerda birbiri ile karıştırılır. Buz konmuş bir bardağa dökülüp üzerine soda ya da sekt doldurulur. Meyve ya da taze nane ile süsleyebilrsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...